Vés al contingut

MOCIÓ EN SUPORT ALS TREBALLADORS/RES DE “COCA COLA EN LUCHA” I EXIGÈNCIA A COCA-COLA DEL COMPLIMENT DE LA SENTÈNCIA CONTRA L’ERO

8 Juny 2017

MOCIÓ EN SUPORT ALS ESPARTANS/NES DE “COCA COLA EN LUCHA” I EXIGÈNCIA A COCA-COLA DEL COMPLIMENT DE LA SENTENCIA CONTRA L’ERO

Fa 5 anys les autoritats de Coca-Cola van prendre la decisió d’iniciar un procés d’integració en les seves branques d’activitat que va provocar una serie de micro-fusions de les diferents plantes embotelladores que la firma té distribuïdes pels diferents continents.

A Espanya això es va traduir en el naixement de l’empresa Coca-Cola Iberian Partners, fruit de la integració de les set plantes independents que existien en el país. Així, les set juntes d’accionistes diferents que existien fins a llavors es van reduir a una sola, la qual va prendre la decisió al gener de 2014 de presentar el denominat Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per el qual tancaven quatre plantes embotelladores a Mallorca, Alacant, Astúries i Madrid.

En aquest procés van acomiadar a tota la plantilla de treballadors que treballaven a cada planta embotelladora, afectant a 1800 persones.

La planta de Fuenlabrada era la més gran de tot el país, on l’empresa havia realitzat les majors inversions durant els últims anys. També era on els treballadors havien aconseguit els millors convenis laborals i, per tant, la que generava el cost en mà d’obra més gran de l’empresa. Molts d’ells tenien entre 30 i 40 anys d’antiguitat a la mateixa.

Al principi l’empresa va difondre, en connivència amb els grans mitjans de comunicació, que l’acomiadament col·lectiu seria cobert únicament amb treballadors voluntaris. Tot el contrari, Coca Cola va acomiadar a tots els treballadors de la planta de Fuenlabrada que no s’havien inscrit com a voluntaris.

Les reformes laborals de PP i PSOE van abonar el terreny per aquest tipus d’accions empresarials. L’ERO de Coca Cola es un dels 89665 processos d’aquest tipus que entre 2012 i finasl de 2016 van presentar un total de 68.783 empreses d’Espanya, que han provocat 235.914 acomiadaments, 733.747 suspensions de contracte i 228.085 reduccions de contracte, afectant a un total de 1.197.746 treballadors del nostre país.

El conflicte va suposar iniciar una batalla social i judicial, i aquesta última va ser guanyada després de mesos de mobilitzacions pels treballadors i treballadores, ja que l’Audiència Nacional, i posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (en resposta a la recusació per part de la companyia a la decisió de l’Audiència), va tornar a sentenciar NUL l’ ERO que pretenien dur a terme els accionistes de Coca Cola.

Actualment els treballadors han recuperat la fàbrica i els seus sous, però la venjança de la multinacional contra ells i elles, no ha cessat, per aquest motiu va iniciar un desmantellament il·legal de la fàbrica, que va suposar que els treballadors i treballadores a hores d’ara es trobin fent les seves funcions de manera rudimentària, pràcticament sense maquinària. L’objectiu? Minar l’ànim d’aquests espartans i espartanes, provocar un maltracte psicològic per a què claudiquin en la seva lluita.

La lluita dels espartans i espartanes de Coca Cola continua per aconseguir que es compleixi la sentència del Tribunal Suprem i que els seus llocs siguin els mateixos i amb les mateixes condicions d’abans de l’anunci d’aquest ERO NUL.

Es per això que necessiten suports per a un projecte de futur.

Per tot això l’Ajuntament de Lloret de Mar adopta els següents

ACORDS:

PRIMER: L’Ajuntament de Lloret de Mar mostra la seva total solidaritat amb els espartans i espartanes de Coca Cola: treballadors, les seves dones, mares i germanes que formen part de la mateixa lluita pels seus llocs de treball.

SEGON: L’Ajuntament de Lloret de Mar exigeix a la multinacional Coca Cola el compliment de la sentència del Tribunal Suprem.

TERCER: L’Ajuntament de Lloret de Mar inclourà en els plecs de condicions de contractacions un punt per penalitzar a les empreses que incompleixin sentències judicials i que violin sistemàticament els drets laborals.

QUART: Donar trasllat dels següents acords al Comitè d’empresa de Coca Cola, i a la multinacional Coca Cola.

Miguel E. Gracia Moreno

Regidor ICV-EUiA

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: