Vés al contingut

ICV-EUiA demana una reunió als socis de Govern per acordar una sortida de la crisi justa, equitativa i solidària

19 Mai 2010

El vicepresident d’ICV-EUiA, Jordi Miralles, i el secretari general d’ICV, Joan Herrera, han presentat aquest migdia en roda de premsa les contrapropostes d’ICV-EUiA a les mesures del Govern Zapatero per reduir el dèficit públic.

La coalició valora les propostes de Zapatero com a injustes, inadequades, així que ha elaborat un llistat de propostes alternativa per reduir el dèficit, les quals vol compartitr amb sindicats i organitzacions socials i altres forces polítiques d’esquerres amb la finalitat de frenar les iniciatives anunciades pel govern espanyol. “ICV-EUiA vol compartir les seves propostes amb totes aquelles entitats que també creuen que la crisi no l’han de pagar els treballadors i els sectors més febles per a què les nostres alternatives prenguin cos al carrer i la pressió social faci rectificar el PSOE”, ha dit Miralles, qui també ha explicat que les propostes d’ICV-EUiA també es faran arribar als ajuntaments, ja que “són uns dels que es poden veure més afectats per les retallades.”

Miralles i Herrera han demanat una reunió amb els socis de Govern de la Generalitat per avaluar les propostes de la coalició i arribar a acords, perquè “ICV-EUiA no està disposada a retallar a aplicar mimèticament les mesures de retall de dèficit de Zapatero, ni a retallar la despesa social , sinó que buscarà fer polítiques amb sensibilitat social i que pagui més qui més té”. Han recordat que “Catalunya es governa a 3” i “volem discutir, acordar i pactar a 3” . Herrera i Miralles han afirmat que “no compartim les afirmacions de Castells”. Que el dèficit s’ha d’abordar “des de l’increment d’ingressos” i per això els principis que ICV-EUiA defensa són:

– Tractament diferencial de Catalunya

– Recuperar el pes de la fiscalitat i reforçar-ne la progressivitat

– Defensa dels serveis públics i de l’empleat públic

– Rebuig de la congelació de les pensions i qualsevol retallada

– Priorització de les inversions per criteris de rendibilitat social en termes d’estímul econòmic, increment de l’ocupació i del desenvolupament de capacitats competitives sostenibles amb l’objectiu de canviar el model productiu

– Negativa a reduir l’ajut al desenvolupament

Miralles ha manifestat que “la coalició rebutja la congelació de les pensions i el retall dels sous dels empleats públics.” “Cal prioritzar les inversions amb criteri de responsabilitat social i d’estímul econòmic. Defensem els serveis públics, des d’un punt de vista sostenible i ens neguem a reduir l’ajut al desenvolupament.”.

Herrera ha presentat les propostes d’ICV-EUiA per tal de reduir el dèficit públic, amb les que es podria disminuir en un mínim de 7.600 milions d’euros anuals, són les següents:

– Lluitar contra frau fiscal.

– Gravar en major mesura els nivells més alts de renda. Que els que guanyin més de 7.000 o 8.000 euros bruts al mes paguin més impostos.

– Establir un nou impost sobre la riquesa que gravi la tinença de béns mobles i immobles a partir d’un milió d’euros. Això permetria un ingrés de 2.250 milions d’euros.

– Garantir un tracte igualitari en l’Impost de Societats per a les societats productives i les societats d’inversió, així s’acabaria amb el fet que les grans fortunes tributin a l’1%.

– Tram impositiu del 5% addicional en l’Impost de Societats per a tots aquells guanys superiors als 1.000 milions d’euros, el que implicaria una recaptació superior als 2.500 milions d’euros, la meitat del que s’aconseguiria amb el retall del sou dels treballadors públics.

– Tractament diferencial en els increments patrimonials, gravant en major mesura els que es generin en un període inferior a un any, com a mesura per fer front a l’especulació.

– Reorientació de la reforma de l’IVA.

– Aposta per una fiscalitat ambiental.

– Desplegament de la fiscalitat immobiliària

– Eliminació o reducció substancial de les deduccions de l’IRPF per aportacions a plans de pensions privats. La recaptació fiscal s’incrementaria en 800 milions d’euros anuals

– Suprimir el finançament de l’Església amb aportacions de l’IRPF.

– Iniciar el des topall dels límits de les cotitzacions a la Seguretat Social.

– Recuperar els tipus patronals de cotització per desocupació rebaixats en èpoques anteriors

– Establiment d’un impost sobre les transaccions financeres a l’estil de la Taxa Tobin, llargament reclamada pels moviments progressistes per la necessitat d’aplicar la seva recaptació a causes socials, al servei del deute públic i a la cooperació internacional.

– Limitació dels salaris i els cobraments per incentius dels alts directius del sector financer. La regulació de les remuneracions ha de deslligar-se dels riscos a curt termini que tanta especulació han generat.

– Reducció de la despesa dels alts càrrecs de l’administració pública estatal.

– Iniciar un procés de simplifació dels organismes públics..

– Suspensió dels processos d’execució del desnonament per l’impagament d’hipoteques de treballadors aturats.

– Garanties d’arribada del crèdit a empreses i particulars

– Reducció d’un mínim del 15% del pressupost destinat a la Casa Reial

– Acotar el xec nadó exclusivament a les famílies amb menys ingressos

– Reducció de la despesa militar, retirant les tropes espanyoles de l’Afganistan

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: