Vés al contingut

Les cotitzacions socials

25 Juliol 2009
Juan Torres López
Sistema Digital

El procés de diàleg social que s’està duent a terme ha tornat a posar en el centre del debat a les cotitzacions socials però, una vegada més, es fa de forma bastant desenfocada i per això crec que és més important que mai tenir algunes idees clares sobre això.

La patronal reivindica constantment la seva rebaixa i els economistes més propers a les tesis liberals tracten de demostrar que les cotitzacions socials són un factor negatiu per a l’ocupació i, en general, per a l’activitat econòmica.

No és fàcil poder demostrar taxativament la relació entre cotitzacions socials i nivells d’ocupació (llevat de potser en el cas de segments específics del mercat de treball) perquè en la determinació dels nivells d’ocupació i atur sempre influeixen un conjunt de factors addicionals que no és fàcil conjugar en els models lineals i elaborats sobre postulats bastant rígids que s’empren en l’anàlisi econòmica.

Però tampoc no fa falta utilitzar models molt sofisticats per demostrar l’evident: quant més car sigui el factor treball, més retardatarias seran a l’hora d’emprar-lo les empreses que sol puguin competir mitjançant costos reduïts. El contrari del qual ocorre amb les empreses innovadores i que es poden permetre suportar costos més elevats perquè són capaços de competir a través de vies distintasa la d’utilitzar factors barats i poc productius per tractar de vendre el que produeixen a preu més baix.

La conclusió, per tant, serà elemental: a les empreses espanyoles que aposten per aquesta última estratègia per penetrar als mercats (o per obtenir beneficis extraordinaris), és cert que les cotitzacions elevades li suposaran rèmores importants. Com les suposen també costos més elevats d’energia, de transport o de qualsevol altre tipus. Si a les empreses que no tenen capacitat de competir innovant, millorant la seva qualitat o oferint productes més atractius a la demanda, li pugen les cotitzacions, tindran més dificultats i si se les baixen, més avantatges per aconseguir beneficis. És elemental.

Però la pregunta és si el que necessita l’economia espanyola és incentivar aquest tipus de comportament empresarial o si, al contrari, el que cal fer és crear condicions que incentivin un ús diferent dels recursos, i entre ells el del treball, que no estigui dirigit sol a estalviar-se costos sinó a guanyar mercats d’una altra forma, a ser més productius i a obtenir beneficis sense haver d’empobrir els propietaris d’aquests recursos productius. Sobretot, quan la retribució d’un d’ells, el factor treball, és a la fi la que garanteix que es pugui vendre una gran part del que es produeix.

Com no es fa aquest últim plantejament, es continua parlant a Espanya de les cotitzacions socials com un impost sobre el treball que paguen les empreses, com un simple cost que cal reduir per a que la carpetovetónica forma de competir que predomina en les empreses espanyoles surti endavant.

I posats a considerar-ho com un impost la qüestió es tradueix llavors en determinar si és el millor tipus impositiu o si ha de ser substituït per un altre. És allà quan apareix un altre dels jocs de mans que utilitzen els qui defensen aquestes posicions: com a Espanya les cotitzacions són molt elevades i el nostre IVA està encara per sota de la mitjana europea, el que hem de fer és reduir les cotitzacions i pujar si potser una mica l’IVA, per a que així no es ressentin del tot els ingressos de l’estat.

Quina trampa!

Vegem. Les cotitzacions socials no són un impost: són salari! No un salari directe com el que a final de mes reben els treballadors però sí una renda que els proporciona ingressos diferits (quan es destinen a finançar les pensions) o indirectes (si financen la sanitat, la desocupació, etc.).

Per tant, el que cal tenir clar quan la patronal reclama reduir les cotitzacions socials és que el que demana és senzillament reduir els salaris dels treballadors per obtenir més beneficis. No dic que no sigui lògic o legítim sinó que és això el que significa la seva demanda.

I quan es diu que el que s’ha de fer és reduir les cotitzacions compensant amb pujades de l’IVA la pèrdua d’ingressos públics, el que s’està proposant és, primer, que els treballadors guanyin menys i, segon, que a més siguin ells en la seva gran majoria els que assumeixin la compensació en els ingressos a través de l’impost indirecte vinculat al consum que realitzen. Per dir-ho així, que guanyin doblement menys.

Un altre joc de mans consisteix a comparar les cotitzacions socials i l’IVA espanyols amb els europeus i no tenir en compte el nivell general d’imposició o la despesa pública i social que no sol condicionen el benestar dels ciutadans directament sinó també indirectament en la mesura que són els factors que poden contribuir a crear una dotació de capital social que permeti innovar i competir d’una altra manera.

Per què es fixen sol que les cotitzacions socials espanyoles són molt altes i no parlen que l’impost sobre la renda de les persones físiques s’ha convertit en un sobre el treball per compte d’altri, de la imposició sobre el patrimoni, de la inversió en I+D+i, en educació o en qualsevol dels altres components de la despesa social?

La raó és fàcil. Les grans empreses espanyoles, i sobretot les que controlen les organitzacions patronals, estan contentes amb la situació actual en la qual poden disposar o desprendre’s fàcilment de treball barat i poc qualificat (el 70% del total), generar altíssims nivells de costos externs sense haver de fer-se càrrec d’ells i divertir-se cada vegada de millors condicions per negociar i moure’s als mercats. Tenen marges elevadíssims gràcies a això i al poder de mercat que els proporciona una administració massa vegades còmplice o passiva, i tributen menys que en altres llocs. S’hi conformen però estan imposant al conjunt de les empreses i a l’economia i la societat en general un model productiu insostenible.

Així que aquí el que cal fer és parlar clar. Creiem que el que avui convé a l’economia espanyola és que els treballadors guanyin menys i els propietaris del capital més?

La patronal hauria de parlar clar i tractar de convèncer-nos que el millor és que la manera en la qual ha crescut la nostra economia segueixi així sempre i, sens dubte, que ens demostri que això és possible sense produir danys ambientals irreversibles, conflictes socials i fins i tot la fallida de milions de petites i mitjanes empreses que el que en realitat necessiten és demanda efectiva que no pot venir, en la seva major proporció, més que de salaris directes, indirectes i diferits suficients.

La patronal està fent un exercici d’irresponsabilitat històrica en actuar amb tanta ceguesa o amb tanta mancada d’escrúpols. Limitar-se a tractar d’estalviar-se salaris mitjançant la reducció de les cotitzacions socials no és només alguna cosa que perjudiqui els treballadors. És una estratègia suïcida per a la immensa majoria de les empreses perquè sol convé a les que tenen un poder de mercat que no estarà mai a l’abast de totes. A més, estan defensant una demanda que debilita a la seguretat social, que és la que busca el lobby bancari per afavorir així el negoci privat, fins i tot per la via radical de l’establiment d’un sistema de capitalització privat. Així la patronal li fa també el pitjor dels favors a milions d’empresaris petits i mitjos.

La patronal no sol es posa davant dels sindicats, o del govern com volen fer creure. S’està situant davant de tota les societat mantenint una actitud cega i radical que l’únic que busca és augmentar els privilegis dels més rics per guanyar més i per treure’s de sobre els impostos que contribueixen al sosteniment de la societat, una estratègia que a cap altre país no ha donat resultats que no siguin els d’empobrir a tots i frenar la modernització de l’economia.

Juan Torres López és catedràtic d’Economia Aplicada (Universitat de Sevilla).

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: