Vés al contingut

L’associació de comerciants de Lloret i l’1 de Maig

21 Abril 2009

L’associació de comerciants de Lloret de Mar pretén que els seus associats obrin el pròxim dia 1 de maig.
ICV-EUiA, com a coalició que defensa els drets dels treballadors s’oposa a l’esmentada pretensió partint del caràcter històric d’aquesta data i la seva significació profunda per al moviment obrer mundial.
La festivitat de l’1 de maig significa per a nosaltres quelcom intocable en quant significa una jornada de lluita per aconseguir la jornada laboral de 8 hores, iniciada en els fets de Chicago.

L’1° de maig de 1886 la vaga per la jornada de vuit hores va esclatar de costa a costa dels Estats Units. Més de cinc mil fàbriques van ser paralitzades i 340.000 obrers van sortir a carrers i places a manifestar la seva exigència. A Chicago els esdeveniments van prendre ràpidament un biaix violent, que va culminar en la matança de la plaça Haymarket (4 de maig) i en el posterior judici manegat contra els dirigents anarquistes i socialistes d’aquesta ciutat, quatre dels quals van ser penjats un any i mig després.

Quan els màrtirs de Chicago pujaven al cadafal, concloïa la fase més dramàtica de la pressió de les masses assalariades(a Europa i Amèrica) per limitar la jornada de treball. Va ser una lluita que va durar dècades i la història de la qual ha estat oblidada, ocultada o netejada de tot contingut social, fins al punt de transformar en alguns països el 1.° de maig en mero “festiu” o un dia lliure més. Però només tenint present el que va ocórrer, adquireix total significació la data designada des de llavors com “Dia Internacional dels Treballadors”.

Per aquest motiu, i per respecte als milers de represaliats i perseguits per aconseguir millores en les condicions de vida i de treball no permetrem que una organització com l’associació de comerciants de Lloret, que a més alguns dels seus socis no paga ni les hores extres, ni els dies festius, ni respecta la legislació en la contractació dels seus treballadors, maculi la memòria de l’heroica història del moviment obrer mundial.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: