Vés al contingut

La reelecció indefinida del rei Joan Carles

16 gener 2009

per Iván R. Muñoz López
Rebelión
traduït al català per P.B.

De nou, els mitjans de comunicació sotmesos als interessos econòmics bramen amb el què han vingut a denominar “la reelecció indefinida d’Hugo Chávez”, autoproclamant-se, com és habitual, en defensors internacionals d’una democràcia i una llibertat que no practiquen de portes cap a dintre.

El cas és que, quan intenten equiparar la sol·licitud d’esmena de la Constitució Nacional veneçolana, que serà sotmesa a referèndum, amb una mesura autoritària que obre el camí d’una més que segura dictadura -segons ells- potser tinguin raó quan ho critiquen amb tant acarnissament. Però se’ls oblida assenyalar, que el que pretén l’esmena és modificar l’article que limita a una sola reelecció del Cap d’Estat, per sufragi universal i en períodes presidencials de sis anys.

És a dir, que l’esmena pretén obrir la possibilitat que el Cap d’Estat de Veneçuela pugui ser reelegit, si així ho decideixen els electors, no una sinó tantes vegades com el poble veneçolà desitgi. Això pot resultar un avenç o retrocés per a la democràcia veneçolana, segons es miri. Però sense cap dubte la modificació constitucional seguiria deixant al poble veneçolà en una situació infinitament més sobirana i democràtica que a l’espanyol, on el President de Govern pot ser reelegit igualment de forma indefinida, però on el Cap d’Estat, dit rei, és nomenat de forma vitalícia partint de privilegis hereditaris.

Tanmateix, i això és el que em fa dubtar dels vigilants de la llibertat mundial, no he llegit ni escoltat cap mitjà de masses, ni internacional ni nacional, expressar la seva oposició visceral a què Zapatero, o Rajoy, es puguin presentar tantes vegades com vulguin a la presidència del govern, ni, encara pitjor, que Juan Carlos sigui Cap d’Estat per tota la vida i sense eleccions de pel mig.

I no és que jo vulgui reelegir Juan Carlos, que és al contrari, però en aquesta nostra democràcia tan exemplar, no puc fer-ho. Potser simplement passi que els altres segueixin el nostre exemple.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: